ترجمه تخصصی رشته پزشکی: پیشگیری از سرطان دهان
مطالب فصل
مقدمه
شیوع شناسی سرطان دهان
محدودیت های درمان
علت شناسی
گزینه های پیشگیرانه
یک رویکرد بالینی برای پیشگیری از سرطان دهان
رویکرد سلامت عمومی
نتیجه گیری
منابع
مطالب بیشتر
در انتهای این فصل قادر خواهید بود:
- توضیح تفصیلی حقایق شیوع شناختی اصلی برای سرطان دهان در انگلستان
- توصیف علت شناسی سرطان دهان
- شناسایی فرصت ها برای پیشگیری سرطان دهان در محیط بالینی
- تشریح یک محدوده از رویکردهای سلامت عمومی برای پیشگیری از سرطان دهان
این فصل با موارد زیر ارتباط دارد:
- مقدمه ای بر اصول سلامت عمومی (فصل 1)
- تعیین کننده ها و تعاریف سلامت دهان (فصل های 2 و 3).
- روش های سلامت عمومی جهت پیشگیری (فصل 4)
- اصول ارتقای سلامت دهان (فصل 8)
- مروری کلی بر تغییر رفتار (فصل 9)
- آموزش سلامت دهان در محیط های اجرای دندان (فصل 10).
مقدمه
سرطان دهان، یکی از معدود شرایطی است که متخصصان دندان ممکن است در جراحی های خود متوجه شوند که می تواند کشنده باشد. بنابراین، بسیار مهم است که اعضای تیم دندان، شیوع شناسی و سابقه طبیعی این مشکل و گزینه های ممکن جهت پیشگیری، غربالگری و درمان را درک کنند.
از جنبه سلامت عمومی، سرطان دهان، چالش های جالبی بوجود می آورد. اول اینکه، آیا این مشکل یک مسئله سلامت عمومی است؟ در این فصل، شیوع شناسی سرطان دهان مرور می شوند تا وسعت، روندها و تاثیر شرایط، خاطر نشان شوند. دوم اینکه، چه گزینه هایی برای پیشگیری از بیماری وجود دارند و چگونه به بهترین نحو می توانند این ها را پیاده سازی کرد؟ همانگونه که بحث خواهیم کرد، اگرچه پیشرفت هایی در درمان بیماری صورت گرفته است، اما نرخ زنده ماندن در دهه های اخیر بهبود قابل توجهی پیدا نکرده است (سازمان پژوهش سرطان انگلستان، 2012؛ ONS 2005؛ استل و مک کورمیک، 1985). پتانسیل غربالگری شرایط بطور گسترده ای مرور شده اند و در حال حاضر یک برنامه غربالگری ملی بخاطر عدم وجود شواهد در مورد اثربخش بودن توصیه نشده است (چامبرلیان، 1993). اگرچه ابتکارعمل های متعددی اخیراً برای هماهنگ سازی و گسترس پیشگیری از سرطان دهان صورت گرفته است (پژوهش سرطان انگلستان، 2005؛ انجمن دندان پزشکی بریتانیا، 2000؛ NHS اسکاتلند، 2005)، اما فعالیت های پیگیری اخیراً انجام شده توسط متخصص دهان و دندان به تنهایی احتمالاً موفق نخواهد بود. نیاز مشهود به یک استراتژی سلامت عمومی جامع برای رفع علت های ضمنی این بیماری به صورت استراتژیک و هماهنگ شده لازم است. بنابراین این فصل، حیطه و جزئیات چنین استراتژی ای را خاطر نشان می کند.
شیوع شناسی سرطان دهان
نرخ های رخداد و روندها
سرطان های دهان و اوروفانژیال معمولاً شامل سرطان لب، زبان، دهان، اوروفارینکس، پریفورم، هیپوفارینکس و دیگر مکان های کاملاً تعریف نشده از حفره دهانی و فارینکس می باشند (ICD-10، Coo-C06، Co9-Co10 و C12-C14). در انگلستان، سرطان دهان ، پنجمین سرطان است و حدود … از همه موارد جدید را در بر می گیرد. در سال 2006، 6236 مورد جدید از سرطان دهان در انگلستان صورت گرفته است: 4097 (66%) در مردان و 2139 (34%) در زنان (پژوهش سرطان انگلستان، 2012). معمول ترین نوع تشخیص سرطان های دهان، سرطان دهان و زبان هستند که در مجموع 60% موارد را در انگلستان تشکیل می دهند. یک تقسیم بندی شمال جنوبی در وقوع سرطان دهان برروی انگلستان وجود دارد که بالاترین نرخ در اسکاتلند، ایرلند شمالی و شمال انگلیس است. نرخ وقوع ارتباط قوی با سن دارد، که تقریباً نیمی از موارد در افراد 65 سال به بالا رخ می دهد. همچنین وقوع سرطان دهان شدیداً با محرومیت ارتباط دارد (شکل 14.1). یک مرور ادبی نظام مند اخیراً انجام شده و فراتحلیل نشان داد که نرخ سرطان دهان در سراسر جهان، شامل کشورهای کم درآمد، به میزان قابل توجهی در میان طبقات فقیرتر، تحصیل نکرده تر و طبقه های پایین اجتماعی، بیشتر بوده اند (کانوی و همکاران، 2008). از اواسط دهه 1970، نرخ وقوع سرطان دهان در انگلستان به اندازه بیش از یک چهارم، افزایش یافته است (شکل 2.14). دلیل این تغییر معلوم و مشخص نیست.
نکات قابل بحث 1
در سطح بین المللی، وقوع تغییرات قابل ملاحظه ای پیدا می کند به صورتی نرخ بسیار زیادی بخصوص در هند و سریلانکا دیده شده، کشورهایی که بدخیمی دهانی، معمول ترین نوع سرطان است و 40% از همه سرطان ها را تشکیل می دهد.
محدودیت های درمان
اگرچه پیشرفت فنآوری و فنون جراحی کیفیت زندگی را برای افراد دچار سرطان دهان بهبود بخشیده است، اما بهبود مشهودی در نرخ زنده ماندن در دهه های اخیر آشکار نشده است (پژوهش سرطان انگلستان، 2012؛ ONS 2005؛ استل و مک کورمیک، 1985). نرخ بقای 5 ساله کلی حدود 50% است اگرچه برای سرطان لب 90% از بیماری حداقل به مدت 5 سال، زنده می مانند. بطور کلی، علت شناسی با افزایش غیرقابل دسترس بودن تومور، بدتر می شود. نرخ زنده مانی برای سرطان زبان، اورفانینکس و حفره دهانی تفاوت معناداری بین گروه های اجتماعی اقتصادی مختلف دارد، که فقیرترین بیماران زودتر از افراد ثروتمند می میرند (کولمن و همکاران، 1999). در مجموع، تقریباً 2000 نفر از سرطان دهان در سال 2010 در انگلستان مرده اند (پژوهش سرطان انگلستان 2012).
توانایی آشکار سازی ضایعه ها در همان مراحل اولیه برای درمان موثر بیماری بسیار مهم هستند (مطالعه آزاد 14.1).
مطالعه آزاد 14.1. عوامل موثر بر زنده ماندن از سرطان دهان
- مکان زایعه (هرچه به سمت عقب دهان باشد، پیش آگهی ضعیف تر است).
- اندازه ضایعه
- درجه تفکیک
- شامل شدن گره های لنفاوی منطقه ای
- وجود متاستازهای دور
علت شناسی
علت سرطان دهان به میزان زیادی درک شده است و موارد بسیاری را می توان پیشگیری نمود اگر اقدامات مناسب بکار گرفته شوند. عوامل علت شناسی کلیدی مرتبط با رخداد سرطان دهان، در مطالعه موردی 2.14 فهرست شده اند.
دو مورد از مهمترین عوامل ریسک مرتبط با سرطان دهان، مصرف زیاد دخانیات و الکل می باشند که در مجموع باعث 75 تا 90 درصد از همه موارد می شوند. این
مطالعه آزاد 2.14. علت شناسی سرطان دهان
عوامل ریسک محرز شده
- مصرف دخانیات
- جویدن تنباکو/مکش دهانی
- جویدن betel quid (pan)
- عفونت پاپیلوماوریوس انسانی (HPV)
- مصرف شدید الکل
- وجود ضایعه های بالقوه بدخیم.
عوامل زمینه ساز
- کمبود رژیمی (ویتامین های آ، ث و ای، و آهن)
- مسائل ژنتیک
- نور خورشید (سرطان لب)
- ضربه یا تروما به دندان
این عوامل با کمک هم عمل می کنند تا ریسک سرطان دهان را چند برابر کنند، همانگونه که در شکل 3.14 نشان داده شده.
دخانیات را می توان به چندین روش استفاده کرد. در انگلستان، دود کردن سیگال معمولترین شکل استفاده از دخانیات است اما این عادت بطور یکنواخت در آن جامعه، اجرا نمی شود. از دهه 1960، سیگار کشیدن بیش از پیش با محرومیت اجتماعی و فقر ارتباط داده شده است. بیش از پیش، سیگار کشیدن برای گروه های فقیرتر در جامعه، محدود شده است.
تنباکو را همچنین می توان به تنهایی به صورت آدامس جوید یا به betel quid (pan) افزود. این عادت ها مبنای فرهنگی قوی دارند و در میان گروه های قومیت اقلیت مرسوم می باشند (جانسون و وارناکولاسوریا، 1993). سیگال بدون دود و بتل کوئید هر دو سرطان زا هستند (NICE 2012).
الکل عامل ریسک عمده برای سرطان دهان است که حدود 37% از سرطان های دهان و فارینژیال در مردان و 17% در زمان در انگلستان به مصرف الکل ارتباط داده شده است (گارکین، 2011). مصرف الکل در انگلستان بین دهه های 1950 از 9/3 تا 6/8 لیتر برای هر نفر در هر سال افزایش یافته است و تغییر مداوم در مصرف از آب جو به شراب و الکل وجود داشته است (جامعه آبجو انگلیس، 2002).
عوامل ریسک دیگر شامل رژیم ضعیف، عفونت های ویروسی و ضایعه های دهانی می باشند. یک رژیم غنی از میوه و سبزیجات، ریسک سرطان دهان را کاهش می دهد. یک فراتحلیل کهش ریسک قابل توجه حدود 50% را برای هر پرس روزانه اضافه میوه و سبزیجات را توصیه می کند (پاویا و همکاران، 2006). ابتلا به پاپیلوماویروس انسانی (hPV) ریسک را افزایش می دهد بخصوص در اورفارینسک. ضایعه های دهانی معین مانند لوکوپلاکیا (دانه های سفید) و اریتروپلاکیا (دانه های قرمز) ممکن است قبل از رشد بدخیم ها بیاییند. اما، نرخ تحول بدخیمی بسیار کم است.
گزینه های پیشگیرانه
درمان سرطان دهان برای جامعه و برای شخص دچار شده از نظر هزینه های فیزیکی، روانشناختی و هیجان، قابل ملاحظه است است، اما هنوز پیش آگهی ضعیف است. اما، حداقل سه چهارم از سرطان های دهان را می توان پیشگیری کرد اگر مصرف دخانیات و الکل را بتوان بهتر کنترل کرد (پژوهش سرطان انگلستان، 2012). اهمیت توسعه و پیاده سازی اقدامات پیشگیرانه موثر و مناسب، بنابراین مشهود است. تخصص دندان پزشکی معموالً توجه را بر سطح فردی و بخصوص بر نیاز به غربالگری سرطان دهان متمرکز می کنند. اگرچه اقدام پیشگیرانه در یک سطح بالینی مهم است.