ترجمه تخصصی مقاله فرآیندهای مدیریت پروژه ساختمان سازی
مدیریت پروژه مبنایی است که براساس آن هر پروژه ساختمان سازی پایه گذاری می شود. یک مدیر پروژه ساختمان سازی باید یک سری مهارت ها و شایستگی ها داشته باشد تا در کل پروژه حرکت کند و یک اتصال و ارتباط کارآمد با تیم های متعدد داشته باشد. پروژه های ساختمان سازی نیاز پیوسته به تغییرات دارند و از این نظر مدیریت پروژه برای پایداری کل روال، بسیار مهم است. در این مقاله، تلاش می کنیم به شما مفاهیم اساسی و اصول مرتبط با مدیریت پروژه ساختمان سازی را ارائه دهیم.
مدیریت پروژه ساختمان سازی (CPM) به چه معناست؟
مدیریت پروژه ساختمان سازی را می توان به صورت جهت دادن، تنظیم و نظارت یک پروژه از مراحل اولیه تا زمان تکمیل تعریف نمود. هدف نهایی مدیریت پروژه ساختمان سازی، رضایت کامل از تقاضاهای کارفرما (مشتری) برای داشتن یک پروژه معتبر هم از نظر کارایی و هم نظر بودجه می باشد. دامنه گسترده ای از انواع پروژه ساختمان سازی، مانند تجاری، مسکونی، صنعتی و مدنی سنگین وجود دارد.
مفهوم اصلی مدیریت پروژه ساختمان سازی ارتباط تنگاتنگی با پارامترهای فنی مانند بودجه و اجرا دارد اما همچنین نیاز به ارتباطات مستحکم بین همه عاملان (ذینفعان، پیمانکاران، جامعه) دارد.
نقش یک مدیر پروژه ساختمان سازی
یک مدیر پروژه ساختمان سازی مسئول برنامه ریزی، هماهنگی، بودجه بندی و نظارت بر پروژه ها از ابتدا تا انتها می باشد. به بیان خلاصه، یک مدیر پروژه ساختمان سازی باید مراقب این موارد باشد:
- کنار هم قرار دادن بودجه و در نظر گرفتن برآوردهای هزینه
- ایجاد جدول زمانی کار
- انتخاب کارآمدترین روش ها و استراتژی های ساختمان سازی
- در تماس بودن با کارفرمایان (مشتریان) در مورد مسائل کار یا مرتبط با بودجه
- بحث در مورد جزئیات فنی و قراردادی با کارگران و دیگر طرف های متخصص
- نظارت بر پرسنل در سایت ساختمان سازی
- همکاری با متخصصان ساختمان سازی
پیمانکار: نقش و وظایف
مدیر پروژه ساختمان سازی، پیمانکار پروژه را به محض اینکه طراحی تکمیل شد، انتخاب می کند. در برخی موارد، ممکن است این کار هنگامی رخ دهد که پروژه هنوز در حال توسعه است. این انتخاب براساس یک فرآیند مناقصه با پیمانکاران مختلف است. سه روش غالب برای انتخاب پیمانکار وجود دارد: انتخاب کمترین قیمت مناقصه، انتخاب بهترین ارزش، و انتخاب براساس صلاحیت.
پیمانکاران باید قادر باشند مهلت ها، مسائل بودجه ای، ایمنی عمومی، تصمیم گیری، مدیریت کیفیت، ترسیمات قابل استفاده، منابع انسانی و ریاضیات را برآورده کنند.
مدیریت پروژه ساختمان سازی: فعالیت ها و کارکردهای اصلی
مدیریت ساختمان سازی معمولاً به تعداد زیادی از کارکردهای مختلف، تعمیم داده می شود. مهمترین آنها را می توان به صورت زیر خلاصه نمود:
1- مشخص سازی اهداف و طرح های پروژه و پلان ها، شامل ترسیم حیطه کاری، برنامه ریزی زمانی، بودجه بندی، تصمیم گیری در مورد ملزمات موفقیت و انتخاب شرکت کنندگان در پروژه.
2- تقویت اثربخشی منابع از طریق گرفتن نیروی کار و گرفتن تجهیزات لازم.
3-انجام عملیات های متعدد از طریق هماهنگی مشروع و مدیریت پیمان سپاری، برنامه ریزی، تخمین، طراحی و ساخت و ساز در کل روال.
4- توسعه کارآمد ارتباطات مستحکم بین عاملان برای حل هرگونه اختلاف نظر و تعارض احتمالی.
دانلود مقالات ترجمه شده جدید مدیریت پروژه
اصول اصلی مدیریت پروژه ساختمان سازی
پرواضح است که مدیریت پروژه ساختمان سازی یک زمینه بسیار پیچیده است. اما، تعدادی اصول اساسی هست که همه افرادی که تازه وارد این عرصه شده اند، باید آنها را در نظر داشته باشند.
همه چیز با این شروع می شود که صاحب پروژه (کارفرما) به پیمانکارانی برسد تا درخواست مناقصه بین آنها کند. مدیران ساختمان سازی که به انجام پروژه علاقمند هستند، بنابراین یک قیمت پیشنهادی به کارفرما می دهند. این قیمت پیشنهادی مناقصه شامل جزئیات در مورد مقدار پولی است که کارفرما باید برای کامل شدن پروژه پرداخت کند می باشد. دو نوع مناقصه وجود دارد:
1- مناقصه باز: مناقصه های باز ذاتاً به پروژه های دولتی مرتبط هستند. مناقصه ای است که در آن از همه پیمانکاران برای ارائه قیمت پیشنهادی، استقبال می شود. یک مناقصه باز معمولاً بطور آشکار تبلیغ می شود.
2- مناقصه بسته: پروژه های خصوصی براساس مناقصه های بسته می باشد. کارفرما به تعداد خاصی پیمانکار، دعوت نامه مناقصه ارسال می کند.
کارفرما، بعد از دریافت همه مناقصه ها برای یک پروژه خاص، اقدام به انتخاب پیمانکار از طریق سه روش زیر می کند:
1- انتخاب کمترین پیشنهاد: در این حالت، هدف اصلی مدنظر، قیمت است. شرکت های مدیریت ساختمان سازی، کمترین قیمتی را که برای تکمیل پروژه آزاد و باز هستند را ارائه می دهند. کارفرما کمترین قیمت را انتخاب می کند و با آن ادامه می دهد.
2- انتخاب بهترین ارزش: این فرآیند هم بر شایستگی و هم بر قیمت تاکید می کند. کارفرما، جذاب ترین مناقصه را هم از نظر کیفیت و هم پول، انتخاب می کند.
3- انتخاب براساس صلاحیت ها: این روش هنگامی بکار گرفته می شود که صلاحیت ها به عنوان تنها ضابطه برای انتخاب شرکت مدیریت ساختمان سازی، استفاده می شوند. درخواست برای صلاحیت ها (RFQ) به کارفرما کمک می کند تا اطلاعات بیشتری در مورد تجربه و شایستگی های سازمان پروژه پیمانکار کسب کند.
انواع قراردادها
هنگامی که روال انتخاب تکمیل شد، باید در مورد نوع قرارداد، موافقت حاصل شود. معمولاً چهار نوع قرارداد یا پیمان وجود دارد:
1- جمع کل: پرطرفدارترین نوع قرارداد. کارفرما و پیمانکار یک قیمت ثابت برای کل پروژه تنظیم و مشخص می کنند. این قیمت ثابت باقی می ماند حتی اگر ثابت شود که هزینه کل پروژه بیشتر از مبلغ توافق شده باشد.
2- قیمت واحد: هنگامی که مشکلات عینی در از ابتدا تصمیم گیری در مورد قیمت نهایی وجود داشته باشد، این روش ترجیح داده می شود. کارفرما مصالح را با قیمت واحد خاص ارائه می دهد تا مخارج را کاهش دهد.
3- هزینه بعلاوه حق الزحمه: یک قرارداد هزینه بعلاوه حق الزحمه، بهترین قرارداد برای پیمانکاران است. در بالای هزینه کلی پروژه و حق الزحمه ثابت موافقت شده برای پیمانکار، هر گونه مخارج غیرقابل پیش بینی دیگر باید توسط کارفرما بعد از انتها پوشش داده شوند.
4- حداکثر قیمت تضمین شده: آخرین نوع قرارداد تفاوت زیادی با نوع قبلی ندارد. تفاوت کلیدی، حداکثر قیمت مشخص شده است که در این حالت قابل رد شدن نیست.
فرآیندهای مدیریت پروژه
فرآیند مناقصه تمام شده است و اکنون زمان آن است که همه افراد دخیل در پروژه، انجام پروژه را ممکن سازند. بطور کلی، هر پروژه یک چرخه حیات استاندارد، صرفنظر از مشخصات ویژه آن دارد. این ساختار را می توان در چهار مرحله کلی ترسیم کرد:
1- شروع پروژه
در مرحله اول، هدف و امکان سنجی پروژه تعیین می شوند. این یک مرحله اساسی و حیاتی از کل فرآیند است زیرا می تواند نشان دهد که آیا این پروژه یک فرصت خوب است یا خیر. در صورت لزوم، یک مطالعه امکان سنجی انجام می شود و براساس نتایجش، یک راهکار/طرح توصیه شده، صادر می شود.
بعد از اینکه در مورد همه چیز تصمیم گیری شد، یک «سند شروع پروژه» (PID) ایجاد می شود. سند شروع پروژه زمینه کاری برای طرح ساختمان سازی فراهم می کند و یکی از محصولات مصنوعی اساسی در مدیریت پروژه است.
2- مرحله برنامه ریزی
مرحله برنامه ریزی پروژه، جایی است که تیم همه کارهایی را که باید انجام شود، مشخص و تفکیک می کند و یک فعالیت مدام تقریباً تا انتهای پروژه است. اولویت اصلی، در طی مرحله برنامه ریزی، برنامه ریزی زمان، هزینه ها و منابع برای پروژه است. براساس آن الزامات، تیم استراتژی ای توسعه می دهد که باید دنبال شود.
همچنین به آن مدیریت حیطه می گویند. سند مهم دیگری که باید تهیه شود، یک ساختار شکست کار (WBS)، است و این چک لیستی است که همه کار لازم را به طبقه بندی های کارآمدتر کوچکتر تقسیم می کند (این کار را می توانید در نرم افزار برنامه ریزی ساختمان سازی ما انجام دهید).
به محض اینکه بودجه، برنامه ریزی زمانی و کار تعریف شدند، پروژه تقریباً آماده شروع است. گام بعدی این فرآیند واقعاً مهم، مدیریت ریسک است. در این نقطه، تیم باید همه تهدیدات بالقوه برای پروژه را بررسی کند و به راهکارهای منسجم دست پیدا کند. در نهایت، همچنین یک طرح ارتباطات لازم است زیرا یک جریان اطلاعات کارآمد بین ذینفعان پروژه ایجاد خواهد کرد.
3- مرحله اجرا
در مرحله اجرا، طرح مدیر پروژه ساختمان سازی، بکار بسته می شود. طبق یک قانون، این فاز به دو فرآیند اصلی تقسیم می شود: اجرا و نظارت و کنترل. تیم پروژه اطمینان حاصل می کند که وظایف و امور مورد نیاز در حال انجام هستند. بطور همزمان، پیشرفت تحت نظارت قرار می گیرد و تغییرات براساس آن انجام می شود.
در حقیقت، یک مدیر پروژه اکثر زمان خود را در مراحل نظارت می گذراند و براساس اطلاعاتی که بدست می آورد وظایف را هدایت می کند و کنترل پروژه را حفظ می کند.
4- مرحله اتمام (بستن)
مرحله نهایی پروژه، شامل تکمیل رسمی آن است. مدیر پروژه ارزیابی می کند که چه چیزی بخوبی انجام شده است و به هر گونه مشکلات و خرابی های بالقوه مراجعه می کند. در انتها، تیم یک گزارش پروژه انجام می دهد، بودجه نهایی را محاسبه می کند و اطلاعاتی در مورد هر گونه ریسکی که تمام نشده باقی مانده است، اشاره می کند.
گزارش پروژه در ترکیب با تحلیل خرابی های بالقوه بازخورد ارزشمندی برای پروژه های ساختمان سازی بعدی است.
دانلود مقالات ترجمه شده جدید مدیریت پروژه
برنامه ریزی پروژه
برنامه ریزی مطمئن می تواند از هر گونه ریسکی که در طی یک پروژه ساختمان سازی بوجود آید، جلوگیری کند. هدف اصلی برنامه ریزی زمانی، بهبود تخصیص مصالح و منابع در یک پروژه است. به این صورت، هر گونه تاخیر بالقوه را می توان جلوگیری نمود و ارتباطات بهتر بین همه طرف های مختلف را می توان تضمین نمود. تعداد معینی روش برنامه ریزی مختلف وجود دارند که یک مدیر پروژه می تواند انتخاب کند:
1- نمودارهای گنت: بی تردید، این سیستم یکی از عملی ترین سیستم هایی است که یک تیم پروژه می تواند در اختیار خود داشته باشد. یک نمودار گنت می تواند به شما یک نمای کلی از یک پروژه ساختمان سازی داشته باشد و به شما اجازه دهد بفهمید که چه وظایفی را پشت سر قرار داده اید یا چه وظایفی را به موقع تکمیل کرده اید. نمودارهای گنت نیز یک مولفه لاینفک از LetsBuild هستند.
2- برنامه ریزی خط تعادل: روش خط تعادل، یک روش فوق العاده مفید برای امور مکرر است. می تواند کمک شایانی در رسیدن به مهلت ها و اختصاص موثر منابع، حاصل کند.
3- روش مسیر بحرانی: یکی از پرطرفردارترین روش ها و ابزارهای برنامه ریزی است و کمک بسیار زیادی برای توزیع نظاممند منابع و محاسبه دقیق خطوط زمانی دارد. در کل، یک روش مسیر بحرانی می تواند در تکمیل زودتر یا حداقل بموقع پروژه ساختمان سازی شما، مشارکت کند.
4- برنامه ریزی Q: این روش برنامه ریزی ساختمان سازی اخیراً بیش از پیش مشهور شده است، زیرا به مدیران پروژه اجازه می دهد تا امور متعدد و گاهی متعارض و مخالف هم را به ترتیب مناسب در کنار هم قرار دهد.
بودجه در مدیریت پروژه ساختمان سازی
تعریف بودجه تاکنون یکی از اساسی ترین پارامترهایی است که باید هنگام شروع کنار هم قرار دادن یک پروژه ساختمان سازی، مدنظر قرار گیرد. برآورد هزینه می تواند کاری بسیار چالش برانگیز باشد اما اگر به درستی انجام شود می تواند یکی از کلیدهای موفقیت باشد. بطور کلی، چهار پارامتر اساسی هست که یک مدیر پروژه باید مدنظر قرار دهد:
1- تحلیل پروژه: اولین عملی که باید انجام شود، شفاف سازی اهداف و محدودیت های مختلف برای پروژه های بعدی است. بعد از آن می توانید ایده بهتری از آنچه که می خواهید برسید و چه کسی دقیقاً برای انجام آن لازم دارید، حاصل خواهید کرد.
2- برآورد بودجه: بعد از کنار هم قرار دادن همه اولویت های پروژه شما به ترتیب، اکنون زمان سازمان دهی پروژه شما همراه با یک خط زمانی منسجم است. اکنون، همچنین زمان خوبی برای درخواست مناقصه از پیمانکاران علاقمند است.
3- نظارت بر هزینه: به محض اینکه پروژه ساختمان سازی به اجرا گذاشته شد، بسیار مهم است که نگاهی هم به هزینه های پروژه داشته باشید. هرچه زودتر انجام آنرا شروع کنید، بهتر است، زیرا به شما اجازه می دهد تا هر گونه استفاده نادرست احتمالی منابع را قبل از اینکه بسیار دیر شود، شناسایی کنید.
4- حسابداری: داشتن یک بخش حسابداری بسیار شایسته، بسیار مهم است. در همکاری با تیم پروژه، باید مسئول حفظ همه موافقت های مالی طبق طرح، خواهند بود.
جنبه حقوقی یک پروژه ساختمان سازی
یک پروژه ساختمان سازی شامل جزئیات بسیار مختلف است. یکی از اساسی ترین آنها این است که هیچ مدیر پروژه ای نباید همه پارامترهای حقوقی و قانونی خود را نادیده بگیرد. یک مدیر پروژه ساختمان سازی بخوبی تهیه شده باید همیشه در موقعیتی باشد که پاسخ هایی در مشکلات حقوقی یا ریسک های حقوقی بالقوه که ممکن است رخ دهد، بدهد.
از این نظر، کل پروژه بر اساس اصول قوی، ایمن سازی و ساخته می شود. بطور کلی، پنج زمینه اصلی هست که باید مورد ملاحظه قرار گیرند:
1- طرف ها: این طبقه مربوط به هر کسی است که در پروژه ساختمان سازی دخیل است (پیمانکاران، مشاوران، پیمانکاران جزء، خریدار، و غیره).
2- قراردادها: حتی اگر فرم های قرارداد ثابت معین برای پروژه های ساختمان سازی وجود داشته باشند، دفعات بسیاری وجود دارد که نیاز به تغییرات در قراردادها لازم می شود بنابراین توصیه های حقوقی، لازم تر می شود.
3- قوانین و مقررات: یک تیم حقوقی مستحکم می تواند اطمینان حاصل کند که همه قوانین و مقررات، به درستی رعایت می شوند.
4- تامین و تدارک: فرآیند تامین و تدارک مربوط است به خرید همه مصالح و خدمات مختلف لازم برای یک پروژه ساختمان سازی. بنابراین، بسیار مهم است که کل پروژه کاملاً از یک جنبه حقوقی، تحت نظارت و قانون گذاری قرار گیرد.
5- بیمه: بی تردید تعداد هنگفتی خطرات جسمی در یک سایت ساختمان سازی وجود دارد. به این دلیل است که به یک مدیر پروژه باید هر گونه جزئیات کوچک مربوط به قراردادهای بیمه اطلاع رسانی شود و به آنها توجه شود.
دانلود مقالات ترجمه شده جدید مدیریت پروژه
نتیجه گیری
کنار هم قرار دادن یک پروژه ساختمان سازی یک تلاش واقعاً چالش برانگیز است. تعداد زیادی پارامتر و عناصر هستند که باید کامل و جامع تحلیل شوند. به این علت است که اعتماد مدیریت پروژه شما به یک نرم افزار مدیریت ساختمانی که زندگی شما را ساده تر می کند و در عین حال فرصتی فراهم می کند تا کل طرح ساختمان سازی شما را به سطح جدیدی ببرد، بسیار لازم و حیاتی است.
آیا دنبال ابزاری می گردید که می تواند به شما کمک کند تا پروژه های ساختمان سازی خود را مدیریت کنید؟
با استفاده از LetsBuild، فنآوری بلادرنگ فراهم می کنیم که به شما نما و اطلاعات جامع برای پروژه های شما، ارائه می دهد.