ترجمه تخصصی پزشکی: تاندونیت روتاتور کاف - بورسیتیس
علت جراحت
انجام بیش از حد فعالیتهای پرتابی، تنیس، شنا یا بیسبال. افتادن روی بازوی کشیده شده. عفونت موضعی از جمله علل جراحت است.
علائم و نشانهها
درد در ناحیه شانه، به ویژه هنگام بلند کردن بازو وجود دارد. درد هنگام دراز کشیدن یا فشرده شدن بازوی جراحت دیده وجود دارد. کاهش قدرت یا محدودیت حرکت شانه وجود دارد.
49- تاندونیت روتاتور کاف (کلاهک گرداننده)
تاندونیت کلاهک گرداننده از تحریک و التهاب تاندونهای ماهیچههای روتاتور کاف (کلاهک گرداننده ) در ناحیه زیر استخوان کتف (آکرومیون) ناشی میشود. گاهی اوقات این شرایط به صورت شانه پرتابی شناخته میشود که آسیبی شایع در تمام ورزشهایی است که به حرکت بازو نیاز دارند که از جمله آن میتوان به تنیس، والیبال و وزنهبرداری اشاره کرد.
علت جراحت
التهاب تاندونهای کلاهک گرداننده در ورزشهایی مانند تنیس، بیسبال و شنا و غیره روی میدهد. تحریک بورساهای تحت آکرومیالی در کلاهک گرداننده موجب ایجاد التهاب و ورم در فضای مذکور میشود. جابجاشدگی از قبل از جمله بینظمی آناتومیک میتواند یکی از دلایل باشد.
علائم و نشانهها
ضعف یا درد هنگام فعالیتهای سربار مانند برس کشیدن مو یا کششی وجود دارد. احساس ترکخوردگی یا ترکیدگی در شانه وجود دارد. درد در شانه آسیبدیده به ویژه هنگام دراز کشیدن روی آن وجود دارد.
توانبخشی و پیشگیری
با استراحت و گرمادهی به شانه آسیبدیده، فیزیوتراپی برای تقویت ماهیچههای کلاهک گرداننده باید انجام شود. گاهی اوقات، تزریقهای استروئیدی برای کاهش درد و التهاب ضروری است. اعتدال در به کارگیری کلاهک گرداننده، زمان کافی برای بهبود بین فعالیتهای ورزشی و تمرینهای قدرتی، همگی میتوانند به اجتناب از آسیبدیدگی کمک کنند.
پیشآگهی طولانی مدت
استراحت کامل و همچنین فیزیوتراپی و (در موارد لازم) تزریقهای استروئیدی، اغلب ورزشکاران را به بهبود کامل از آسیبدیدگی میرساند. درصورت بروز پارگی جدی بافت کلاهک گرداننده، جراحی ضرورت خواهد یافت اگرچه بازگشت به فعالیت سطح پیش از جراحت به طور معمول مورد انتظار است.
50- بورسیتیس (التهاب دردناک) شانه
اگرچه بورسیتیس شانه به طور معمول شرایط مجزایی محسوب نمیشود اما اغلب با پارگی کلاهک گرداننده یا سندرم گیرافتادگی شانه همراه است. بورساهای تحت آکرومیالی بزرگترین و به طور معمول در ناحیه شانه بسیار مورد آسیب واقع میشوند.
بورسیتیس ممکن است با تلفیقی از عواملی از جمله از کارافتادگی کلاهک گرداننده، ناپایداری در مفاصل کمربند استخوانی، آماس مفصلی، ناهمترازی خار استخوانی و هرچیزی که فضای میانی محوطه تحت آکرومیالی را محدود میکند، همراه باشد.
51- تاندونیت (التهاب تاندون) عضله دوسر
تاندونیتهای عضله دوسر از تحریک و التهاب تا تاندون ماهیچه دوسر بازویی، که در قسمت جلوی شانه قرار دارد و امکان خم شدن آرنج و چرخاندن ساعد را فراهم میآورد، ناشی میشود. استفاده بیش از حد ممکن است به التهاب منتج شود و عارضهای رایج میان گلفبازان، وزنهبرداران، قایقرانان و کسانی است که در ورزشهای پرتابی فعالیت دارند.
تحریک تاندون سر ماهیچه دو سر بازویی هنگام حرکت به بالا و پایین در شیار بین بطنی (ماهیچه دوسر) استخوان بازو روی میدهد. التهاب ممکن است در خود تاندون یا غلاف تاندون یا پاراتنون (بافت چربی متخلخل) باشد. اتصالات عضلانی ـ کششی ماهیچههای دوسر بازویی به طور عمده مستعد صدمات حاصل از استفاده از بیش از حد به ویژه در فعالیتهای مربوط به بلندکردن باشد.
عوارض در صورت عدم مراقبت
التهاب تاندونهای کلاهک گرداننده ممکن است در صورت عدم توجه وخیمتر شده و تاندونها و بورساها تا حد زیادی دچار التهاب شوند. حرکات تا حد زیادی محدود شده و پارگی تاندونها ممکن است بیشتر اتفاق بیفتد و در برخی موارد دردهای مزمن را به همراه داشته باشد. تحریک طولانی مدت ممکن است به ایجاد چرخش استخوان و تحریک بیشتر منتج شود.
درمان فوری
از یخ و داروی ضدالتهاب استفاده شود. توقف تمامی فعالیتهای ورزشی موجب درد در کلاهک گرداننده میشود. گرمادهی موجب بهبود گردش جریان خود و خونرسانی میشود.
علت جراحت
تکنیکهای ضعیف به ویژه در وزنه برداری، افزایش ناگهانی در مدت یا شدت تمرینها و سندرم گیرافتادگی شانه میتواند علت جراحت باشد.
عوارض در صورت عدم مراقبت
عدم توجه به التهابهای شانهای به طور معمول به وخیمتر شدن شرایط و نازکتر شدن تاندونها منتهی شده و بورساها دچار التهاب و درد بیشتر خواهند شد. امکان ابتلای ورزشکار به شرایط مزمن و نیز خطر عفونت مایع میانی بورسا و در نتیجه ایجاد موقعیتهای جدی که گاهی اوقات جراحی را ضروری میکند، وجود دارد.
درمان فوری
توقف تمام فعالیتها ممکن است موجب التهاب شانه شود. رژیم غذایی و مسکنها برای کاهش التهاب و درد استفاده میشود. گرمادهی موجب بهبود گردش خون و بهبود میشود.
نشانهها و علائم
درد در ماهیچه دو سربازویی هنگام کشیده شدن تاندونها و در هنگام قرار دادن دست به سمت بالا و خم شدن آرنج وجود دارد. درد و حساسیت در امتداد بازو وجود دارد. سفتی و سختی به دنبال ورزش وجود دارد.
عوارض در صورت عدم مراقبت
تاندونیت ماهیچه، اگر بدون درمان و مراقبت بماند به طور معمول همگام با تحریک و التهاب تاندون ماهیچه دو سر بازویی به صورت فزاینده، وخیمتر میشود. تکان و انجام حرکات ورزشی بدون درد حاصل نخواهد شد. تمرین بدون بهبود کافی و توانبخشی میتواند موجب به پارگی تاندون و تحلیل آن در طول زمان شود.
درمان فوری
رژیم بهتر برای تسکین التهاب دردناک را رعایت کنید. داروهای ضدالتهاب و ضددرد استفاده کنید. سپس برای بهبود گردش جریان خون و بهبودی به آن گرما دهید.
توانبخشی و پیشگیری
استراحت و حداقل توجه پزشکی، موجب خود محدودشوندگی میشود. پس از بهبودی کامل، تمریناتی به منظور بهبود انعطافپذیری و تحریک درونی عضو و قدرت میتواند انجام شود. گرمکردن و تمرینات کششی و رژیم ورزشی ثابت همراه با اجتناب از افزایش ناگهانی و ناخواسته فعالیت میتواند به جلوگیری از این آسیب کمک کند و در عین حال توجه به تکنیک ورزشی مناسب هم میتواند کمک کند.
پیشآگهی طولانی مدت
بازگشت کامل به فعالیتهای ورزشی را میتوان با توجه به زمان کافی برای بهبودی تاندون و کاهش التهاب پیشبینی کرد.
توانبخشی و پیشگیری
ورزشکار باید حین درمان و هرگونه فعالیتی که احتمالاً موجب تحریک عضله میشود، از اعمال فشار به شانه آسیبدیده و بورسای (کیسه زلالی) ملتهب اجتناب ورزد. به منظور بازیابی قدرت و تحرک شانه، تمرین شانه درصورت صلاحدید پزشک متخصص لازم است. تمرینهای گرمکردن و سردکردن با تاکید بر حرکات کششی، تمرینهای قدرتی و شل نگهداشتن شانه میتواند به جلوگیری از بروز بورسیت کمک کند.
پیشآگهی طولانی مدت
بورسیت سینه (یا التهاب کیسه زلالی) با بهبودی مناسب و توان بخشی جزئی تمایل به تسکین دارد و به طور معمول انتظار میرود که بازگشت کامل به فعالیتهای ورزشی به ویژه بدون عفونت بورسا صورت پذیرد. در برخی موارد، آسپیراسیون مایع پشتی توسط سوزن برای کاهش التهاب و اطمینان از عدم وجود عفونت توصیه میشود.
توانبخشی و پیشگیری
زمان بهبودی کامل برای عضلات سینهای و تاندونهای مرتبط باید فراهم شود. تمرین قدرتی عضلات سینهای با استفاده از وزنهها و کالیستینکهای درجهبندی شده به طور معمول به بازگرداندن ورزشکار به شرایط پیشین کمک میکند، منوط به اینکه پارگی جدی برای ماهیچه ایجاد نشود. توجه به تکنیک مناسب وزنهبرداری و تمرین تدریجی به جای افزایش ناگهانی فشار بر روی عضلات سینهای، میتواند به پیشگیری از جراحت کمک کند.
پیشآگهی طولانی مدت
ورزشکار با مراقبت مناسب و زمان بهبودی، همراه با تمرین تدریجی قدرتی مفصل عضله شانه و سینهای میتواند به تدریج به فعالیت عادی کامل بازگردد.
با وجود این، جراحت اغلب تکرار میشود. جراحی به طور معمول ضروری نیست. تزریق کورتون گاهی اوقات برای کاهش درد استفاده میشود، اگرچه باید از استفاده از آن هنگام ریسک پارگی تاندون محتاط بود.
52 : التهاب در محل اتصال ماهیچه سینهای
ماهیچه سینهای بزرگ یا پکتورالیس، در بسیاری از ورزشها هنگامی که از بازوها برای حرکت وزنه (در حین وزنهبرداری) یا ورزشهای دیگر (حین ورزشهای برخوردی) استفاده میشود، مطرح است. فعالیتهای مکرر، به ویژه فشار آوردن پرس سینه میتواند موجب تحریک ماهیچه یا تاندون و در نتیجه ناراحتی و از بین رفتن تحرک شود.
علت جراحت
وارد آوردن بار اضافی در ماهیچه سینهای بزرگ به ویژه هنگام پرس سینه. وارد آوردن نیروی زیاد بر ماهیچه به واسطه فعالیتهای هلدادن در ورزشهای برخوردی. افتادن روی یک یا هر دو بازوی کشیده شده نیز موجب جراحت میشود.
علائم و نشانهها
درد و ضعف در شانه. دشواری در بالا بردن بازو. درد یا سختی حین بلندکردن بازو وجود دارد.
عوارض در صورت عدم مراقبت
غفلت، موجب تحریک بیشتر محل اتصال عضله سینهای میشود. پارگی عضله یا تاندون منجر به افزایش درد و ضعف و خطر از بین رفتن بیشتر عضله یا تاندون میشود. اگر پارگی در قسمت محل اتصال بیشتر شود، جراحی برای جبران آن ضروری است.
درمان فوری
قطع فوری فعالیت ورزشی موجب تحریک مفصل میشود. رژیم غذایی خوب برای کاهش التهاب و درمان درد مناسب است. سپس برای گردش بهتر جریان خون و بهبودی، گرمادهی لازم است.
علت جراحت
تشکیل بافت اسکار به واسطه آسیبدیدگی شانه، ایجاد چسبندگی به دنبال جراحی شانه، پارگی مکرر بافت نرم اطراف مفصل گلونوهومرال (مفصل کاسه بازویی).
علائم و نشانهها
کرختی، درد در ناحیه شانه که اغلب در هنگام شب بیشتر میشود. محدودیت حرکت در شانه و درد هنگام حرکت بازوی آسیبدیده از جمله نشانهها است.
عوارض در صورت عدم مراقبت
جمود مفصل شانه در طول زمان بدون مراقبت کافی و دوره بهبودی مناسب تمایل به بدترشدن دارد. ادامه فعالیت ورزشی در حالت شانه آسیبدیده احتمالاً منجر به چسبندگی بیشتر مفصل خواهد شد.
053 : جمود مفصل شانه (کپسولیت چسبنده)
جمود مفصد شانه یا کپسولیت شانه موجب محدودیت شدید حرکت شانه به واسطه درد میشود. این وضعیت ناشی از نوارهای غیرطبیعی بافتهایی است که مفصل مرکب را تشکیل میدهند، در نتیجه حرکت را محدود و موجب ایجاد درد حین حرکت میشوند. مانع سینوویال که به طور معمول با روانکاری فضای مفصلی موجب حرکت نرم میشود اغلب در این شرایط وجود ندارد. کپسولیتهای چسبنده ناشناخته بیشتر در بانوان و افراد دیابتی دیده میشود. شروع آن در ورزشکاران ممکن است به واسطه ضربه به شانه باشد.